Skip to main content
Turismo lento Turismo lento

Turismo lento

| Marieke | De mooiste plekjes
Turismo lento

Turismo Lento of anders gezegd...rustig aan in de vakantie! De nieuwe trend in Italië is het Turismo Lento oftewel: het langzame toerisme wat zicht vooral richt op duurzaamheid, wandelen, fietsen, cultuur en culinaire genieten. Een vorm van toerisme die ook door de lokale overheden steeds meer gestimuleerd wordt... 

Een beetje in navolging van de Slow Food beweging. Niet alleen omdat buitenlandse toeristen daar erg voor in zijn maar juist ook de Italianen zelf. Er wordt steeds meer gelopen, gewandeld in de bergen, grottentochten, kanovaren, excursies met gidsen, klimmen. Er wordt ook steeds meer gefietst. Al gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen dat als ik fietsers zie met bepakking, het toch eigenlijk altijd Duitsers zijn. Van een zekere leeftijd. Maar het neemt niet weg dat ondertussen de regionale treinen allemaal over een ruimte beschikken voor fietsen en dat er maar weinig de ware fietsliefhebber in de weg staat om kilometers kustlijn te ontdekken. 

Ciclovia Adriatica

Het ene na het andere plan wordt gelanceerd en ook gerealiseerd. Een mooi voorbeeld is de lange afstand fietsroute de 'Ciclovia Adriatica' die op termijn Triëst zal gaan verbinden met Leuca, in het zuiden van de regio Puglia. Er zijn al verschillende stukken van dit traject klaar maar het ontbreekt nog aan een aantal verbindingsroutes.  Een van de aanraders is overigens het gedeelte tussen Ortono en Vasto, de zogenaamde  Via Verde della Costa dei Trabocchi.  Maar ook langs de rivieren die uitmonden in de Adriatische zee worden fietsroutes gerealiseerd. Veelbelovende ontwikkelingen die smaken naar meer. 

Albergo diffuso 

Het was in Santo Stefano in Sessanio dat ik voor het eerst kennismaakte met het begrip 'Albergo diffuso'. Voor mijn gevoel ook een vorm van turismo lento, het past in het plaatje. In het historische centrum bevinden zich meerdere hotelkamers en appartementen op verschillende locaties, ieder zo met hun eigen karakter. Het idee is dat op die manier de gasten tussen de dorpsbewoners verblijven en deel uitmaken van de kleine gemeenschap. Allemaal heel authentiek en dat is waar veel mensen naar op zoek zijn..authentieke belevingen.  Maar het is ook manier om kleine vestingstadjes die buiten de toeristische routes lagen weer opnieuw op de kaart te krijgen. Het blijkt een succesvolle formule want er zijn al een heel aantal stadjes waar ze dit hebben toegepast. Een sympathieke manier om deze prachtige stadjes die erg te lijden hadden ontvolking een nieuwe toekomst te geven en daarbij de gehele bevolking te mobiliseren. In Santo Sefano in Sessonia is dit uitstekend gelukt. 

 

Up
© All rights reserved Mariekeboot.consultig