Skip to main content
Koude winters en duur gas Koude winters en duur gas

Koude winters en duur gas

| Marieke | Praktische zaken
Koude winters en duur gas

De winters zijn koud en het gas is duur in Italië. Tenminste, in grote delen van het land kan het behoorlijk winteren en nelle Marche en Abruzzo zeker! Een veelgehoord misverstand is dat het in Italië altijd wel lekker warm zal zijn. Niets is minder waar, het kan hier echt flink koud worden! Elk jaar hebben we ook wel een paar dagen sneeuw met alle gevolgen van dien...

Het levert prachtige plaatjes op maar als je een beetje afgelegen in de heuvels woont dan ben je soms voor korte tijd van de buitenwereld afgesloten. Allemaal redenen om goed over je verwarmingssysteem na te denken. De keuze voor gas ligt voor ons Nederlanders natuurlijk voor de hand. Maar niet automatisch ook voor een Italiaan. Gas is duur en zeker als je in het buitengebied woont en niet op het gasnet bent aangesloten. De ondergrondse gastank moet dan tijdig bijgevuld worden door de gasleverancier en de tarieven zijn soms niet mals. Gelukkig zijn er interessante alternatieven.

Hout

Bijna elke Italiaanse boerderij beschikt wel over een open haard. Vaak is dit niet zomaar een gewone open haard maar lopen de leidingen van het verwarmingssysteem achter de achterwand langs om op die manier de radiatoren van warm water te voorzien. Belangrijk is natuurlijk wel dat het vuur blijft branden. De traditionele open haard ziet men steeds minder: er wordt vaak een inzet haard ingebouwd met ventilatie zodat de warme lucht de kamer ingeblazen wordt. Dat kan ook een andere kamer zijn dan waarin de haard staat. EdilKamin en Nordica Extraflame zijn een paar van de bekendste merken

Dan zijn er natuurlijk de vele modellen houtkachels die op meer of minder efficiënte wijze meteen warmte en sfeer brengen in de verschillende ruimtes. Een op hout gestookt fornuis aangesloten op de radiatoren behoort ook tot de mogelijkheden. Een wereldberoemd merk is natuurlijk het Noorse Jotul, de producent van onverwoestbare gietijzeren kachels.

Pellets

Pellets zijn de geperste langwerpige houtkorrels die in Italië op het platteland tot standaard brandstof worden gerekend. Overal verkrijgbaar in zakken van 15 kg en gemakkelijk in gebruik. De losstaande pelletkachels  brengen sfeer en warmte in de huiskamer, net zoals de houtkachel, maar hebben als voordeel dat ze programmeerbaar zijn. Wil je de keuken lekker warm hebben als je opstaat? Dan stel je hem gewoon zo in dat hij op een bepaalde tijd aangaat.  Maar er zijn ook pellethaarden die functioneren als een verwarmingsketel. Ze zijn aangesloten op de radiatoren en zorgen ook voor het warme water. Deze haarden hebben een geavanceerd elektronisch systeem en worden vaak in combinatie met zonnepanelen en een zonneboiler geïnstalleerd. In de zomer douchen met behulp van de warmte van de zon, in de winter slaat de pellethaard aan als de zon het alleen niet redt.  Zeker in combinatie met vloerverwarming is dit een goed alternatief voor gas. Er zijn bovendien ook combihaarden die zowel op hout als pellets branden. 

Allesbranders

Deze verwarmingsketels branden op letterlijk bijna alles: behalve op hout en pellets ook op houtsnippers, Maar ook op het restafval dat vrijkomt bij het persen van olijven en druiven. Op de schillen van hazelnoten, walnoten en amandelen, abrikozenpitten en nog veel meer. Kortom, ze branden op biomassa Ze worden in Italië ook wel 'omnivoren' genoemd. Dit soort verwarmingsketels zijn vooral interessant voor wie een landbouwbedrijf heeft.

De nieuwste trend

De nieuwste trend is de warmtepomp. Het liefst te installeren in combinatie met vloerverwarming en zonnepanelen. Het is een oplossing die vooral geschikt is in het geval van een grondige restauratie of nieuwbouw. Bij bestaande bouw zijn de voordelen aanzienlijk kleiner. Het installeren van een warmtepomp valt onder de subsidieregeling Ecobonus.    

 

Up
© All rights reserved Mariekeboot.consultig